Verslagen Zomeravondwandelingen

Zomeravondwandeling Senioren Alphen en Heemkundekring Carel de Roy.

Tegenover restaurant Huis ten Bosch in Chaam is een wandel ingang naar landgoed Hondsdonk. Maandag 7 juli jl. hebben 57 mensen genoten van deze prachtige wandeling, die anders liep dan was voorbereid.

Onze vast gids Frans Wilmsen

leidde ons door de brede recht lanen. De metershoge wilde rododendrons langs de wegen zorgen voor een brandvertragende werking bij bosbrand. Door dit gebied stromen twee beken, de Chaamse beek en de Rode beek. De Chaamse beek heeft een verval van meer dan 20 meter wat tussendoor door sluizen wordt afgeremd om hogerop richting Alphen geen verdroging te krijgen. De beken voeden de vijvers op het landgoed. In de winter leverde dit vroeger ijsblokken op die in ijskelders bewaard werden. Dit waren goed geïsoleerde ondergrondse ruimtes. Rond 1900 raakten de meeste in onbruik, omdat men kunstmatig ijs kon maken.

We kwamen bij het privégebied rondom het landhuis. Bij uitzondering werden we hier ontvangen en nam de beheerder Rolf Overdiep het woord over.

Landgoed Honsdonk ligt tussen Chaam en Ulvenhout en vormt de verbinding tussen de Strijbeekse Heide en de landgoederen Luchtenburg en Valkenberg. Het stamt uit de 14e eeuw. In 1364 stond hier al een hoeve van de heer van Gageldonk, Deze brandde in 1625 af, werd opgebouwd en er verrezen meerdere gebouwen. In 1777 koopt baron van der Borch het landgoed en liet het huidige landhuis in 1795 bouwen. Momenteel staat het 21 kamers , en evenveel openhaarden, tellende gebouw leeg en wordt met vrijwilligers opgeknapt. Honsdonk is in bezit van de Belgische adellijke familie Prisse. De restanten van een Orangerie getuigen van vroegere grandeur.

In de Tweede wereldoorlog zijn hier, ondanks dat er Duitse militairen ingekwartierd waren,  vanuit de Biesbosch veel piloten ondergedoken en langs een smokkelpad via België, Frankrijk, Portugal terug naar Engeland gebracht.

Alle dode bomen worden door een mobiele houtzaag machine verzaagd tot planken en een gedeelte wordt gebruikt om in de winter de kachels te stoken. Er is geen gasaansluiting op het landgoed.

De gebouwen worden geschilderd in de kleuren geel, zwart, rood en wit (zilver)

Na deze met veel humor gepresenteerde rondleiding was het te laat om het tweede gedeelte van de wandeling te maken. Na de heer Overdiep bedankt te hebben, zijn we langs dezelfde weg terug gegaan en hebben onder het genot van een drankje bij Huis ten Bosch nog een tijdje nagepraat. Dank aan Michiel en Samantha de Jager van Huis ten Bosch om op hun vrije dag de zaak speciaal voor ons te openen.

Onze tweede gids, Frans de Leeuw, was helaas niet aanwezig. Hij is herstellende van een ziekenhuis opname. Wij wensen hem een spoedig herstel toe.